בחזרה לבית הספר – איך שומרים על הילדים באינטרנט גם בזמן הלימודים?
גיל נוילנדרח אלול, תשעד03/09/2014יש לילדכם מחשב? סמארטפון? או טאבלט. חשוב להגן עליו באמצעות תוכנת אנטי וירוס מתקדמת.
תגיות:אנטי וירוסוירוסיםמחשביםלפי סקרים שבוצעו לאחרונה, בני נוער בגילאי התיכון של 15 עד 18 נוטים ליפול ברשתם של הנוכלים ברשת פי 35 מאשר גולשים בוגרים, ולכן בפתיחת שנת הלימודים הסכנות רק גדלות. אז מה הם הסכנות העיקריות האורבות לילדנו בבית הספר? ואיך תוכלו לעזור להם להימנע מהן יחסית בקלות?
השבוע חזרו מאות אלפי התלמידים בחטיבות הביניים והתיכונים לפקוד את בתי הספר ברחבי הארץ. בשנים האחרונות הצטרפו אל המחברת, הספר והלוח גם מחשבים ניידים, מחשבים נייחים וכמובן הטלפון הנייד הסמארטפון והטאבלט – וכך כולם חשופים לאיומי האינטרנט הפיזיים והרוחניים.
אם ילדכם נוהגים לקחת איתם את המכשיר הנייד שלהם (מחשב נייד, טאבלט או סמארטפון) לבית הספר, צריך לזכור שאותו המכשיר חשוף לכל אותן סכנות שאנחנו מכירים באינטרנט אבל לא רק – למרבה הצער, לא חסרים מי שינסו "להרים" לילדים שלנו את המכשיר כאשר הוא נשאר ללא השגחה, וכדאי מאוד לוודא שהמכשיר נשאר במקום בטוח כאשר הוא לא בשימוש. מומלץ גם להתכונן לגרוע מכל מראש ולוודא שהמכשיר מגובה ושמותקנת עליו תוכנת איתור או מחיקת מידע מרחוק לכל מקרה שלא יבוא.
אולם גנבים הם לא הסכנה היחידה האורבת למכשירים ניידים שהושארו ללא השגחה – חטטנים ומציצנים למיניהם גם עלולים להוציא מידע אישי מהמכשיר כאשר אנחנו לא בסביבה. ראשית, בכל מקרה לא מומלץ לשמור פריטים רגישים על מכשירים ניידים ושנית, דאגו שהמכשיר שלכם ננעל עם סיסמה אחרי כמה דקות של חוסר פעילות.
זכרו – אתם מגנים על המידע, לא על המחשב
כשאנחנו מדברים על אבטחה ופרטיות ברשת אנחנו בעצם מדברים על אבטחת מידע. נכון, זה לא נעים כשגונבים לך את המכשיר או שהוא הולך לאיבוד, אבל לפעמים העבודות, התמונות או הפרויקטים שהושקעה בהם עבודה רבה עלולים להיות יקרים יותר מאשר מחשב חדש.
אובדן המידע יכול להתרחש אם המכשיר אבד או נגנב, אבל לא רק – וירוסים, תוכנות זדוניות והונאות רשת אחרות עושות את אותה העבודה בדיוק. לכן הכלל הראשון הוא תמיד לגבות את המידע היקר לכם בהתקן אחסון חיצוני או בשירות גיבוי אינטרנטי וכמובן להקפיד על כללי האבטחה הבסיסיים, כמו שימוש בסיסמאות ייחודיות ומורכבות לכל אחד מהחשבונות שלכם ברשת, הימנעות מלחיצה על לינקים חשודים ברשתות החברתיות או בהודעות אי מייל ולהשתמש בתוכנת אבטחה טובה.
גלישה ברשתות "חינמיות"
בניגוד למחשבים הנייחים, גלישה באמצעות הסמארטפון, הטאבלט או המחשב הנייד מצריכה לעיתים חיבור לרשתות WiFi – ואם אפשר להתחבר בחינם, אז למה לא?
אז האמת היא שגלישה ברשתות אינטרנט חינמיות עלולה לסכן את המידע שלכם ואתם לא יכולים לדעת מי חולק אתכם את הרשת ומהן כוונותיו. מומלץ לעשות שימוש ברשת האינטרנט הסלולארית שלכם ולקנות חבילת גלישה לפי הצרכים שלכם, גם אם זה אומר הוצאה של עוד כמה שקלים בחודש. אם בכל זאת החלטתם להשתמש ברשת הציבורית, מומלץ להימנע מביצוע פעולות בנקאיות, תשלום בכרטיס אשראי או אפילו להתחבר לאחד מהחשבונות המקוונים שלכם.
שימוש במחשבים של בית הספר
ייתכן שמדי פעם הילדים שלכם יצטרכו לעשות שימוש במחשבים ציבוריים השייכים לבית הספר, שלרוב נמצאים במעבדות או בכיתות המחשבים. למעשה, למי שעושה שימוש במחשב כזה, אין שמץ של מושג מי השתמש במחשב לפניו, מה הוא עשה איתו או מה הם אמצעי האבטחה בהם נוקטים באותו בית ספר כדי להגן על המחשבים בכיתות, לכן יש להתייחס למחשבים אלה כעל מכשירים פרוצים הנתונים למעקב שבהם כל הקשות המקלדת שלכם או תצוגת המסך חשופים לכל.
מה לא מומלץ לעשות במחשב ציבורי:
מומלץ לא להתחבר לחשבונות מקוונים באמצעות מחשב ציבורי ובמיוחד לא לאתר הבנק או כרטיס האשראי, כמו כן לא מומלץ לעשות קניות און ליין כיוון שמספר האשראי עלול לדלוף.
אם בכל זאת התחברתם לאחד מהחשבונות המקוונים שלכם (כמו פייסבוק, טוויטר וכו') ממחשב ציבורי, כדאי מאוד לשנות את סיסמת ההתחברות שלכם לאותו האתר בהזדמנות הראשונה שאתם גולשים שוב ממחשב ביתי בעל חיבור בטוח.
אם אתם גולשים באינטרנט ממחשב ציבורי, השתמשו במצב "גלישה בסתר" או "גלישה פרטית" ומחקו את היסטורית הגלישה ואת קבצי העוגיות מהדפדפן בסוף הגלישה.
זכרו, זה לא משנה בני כמה אתם ומה המצב הפיננסי שלכם - הזהות המקוונת שלכם ומידע פרטי אודותיכם הם בעלי ערך רב להאקרים ונוכלי רשת אחרים. כאב הראש של לנסות לשחזר את המידע או את הזהות המקוונת שלכם יכול להימנע אם רק תקפידו על האמור לעיל.
הפן הרוחני (מאת הרב יניב חניא)
סינון תכנים וגלישה בטוחה היא אחד הנושאים החשובים בימים אלו בעולם הגלישה הניידת והנייחת. מבחינה רוחנית זהו לדעתי האתגר הגדול ביותר של תקופתינו, אתגר גדול, עצום ומקיף מבחינה חינוכית. אנחנו וילדינו חשופים לעיתים לחומרים בעייתים שלא היינו רוצים להיחשף אליהם.
שומר מסך בא לתת כלי למעקב אחרי הפעילות במכשירי אנדרואיד ולפיקוח נסתר או גלוי על גלישה במחשבים רגילים.
להתגוננות בפני בעיות אבטחה מומלץ לרכוש אנטי וירוס ( https://jhost.eset-store.co.il/ )
להורדה של תוכנה ל30 יום בחינם לחצו כאן